Les omschrijvingen

Bij realistisch tekenen streeft men naar het zo precies mogelijk weergeven van de werkelijkheid, maar uiteraard beginnen we in de cursus bij het begin.U leert de basisbeginselen stap voor stap, en de onderwerpen die we daarbij behandelen zijn:

  • materiaalkennis
  • perspectief
  • stofuitdrukking
  • 3 dimensionaal op een plat vlak
  • licht en donker, contrast

De materialen die we daarbij gebruiken zijn:

  • potlood
  • kleurpotlood
  • houtskool, conté
  • pastelkrijt
  • pen en inkt

De cursus is voor zowel beginners als gevorderden.

Alle materialen dienen zelf aangeschaft te worden, dit kan uiteraard in de prima art winkel.

TEKENEN? DAT KAN OOK ANDERS!

Leer zelfstandig tekenen door middel van verschillende materialen. Er zijn verschillende manieren hoe je kan tekenen. Aan de hand van fotomateriaal, waarnemingen en fantasie wordt er gewerkt met houtskool, pastelkrijt, conté, inkt en aquarel op verschillende papiersoorten. In de cursus is er veel ruimte voor individuele begeleiding en zelfontplooiing.

In de cursus tekenen en schilderen voor tieners gaan we aan de hand van verschillende (actuele) thema’s een variatie aan technieken onderzoeken. Er is aandacht voor het materiaal (o.a potlood, houtskool, pen en inkt, acryl-verf), techniek, kleur, vorm, perspectief en eigen fantasie. De cursus is geschikt als introductie voor beginners, maar ook ter verdieping voor gevorderde cursisten. Tijdens de lessen zal er voldoende tijd zijn voor individuele begeleiding en instructie.
Leer al doende de basistechnieken aquarel schilderen, met aandacht voor kleur, toon, mengen, penseelstreek, licht & donker en compositie. Vooral veel oefenen en uitproberen met ook aandacht voor het opzetten van een goede basistekening; goed leren kijken helpt daarbij. Bijzondere technieken voor speciale effecten komen ook aan bod.Natuurlijk is er ook aandacht voor het gebruik van geschikte materialen. Jacqueline stimuleert graag een stukje eigen fantasie/creativiteit, maar biedt u altijd houvast met een oefening met voorbeeld, voordoen of we werken aan de hand van foto’s.Geef gerust aan als u bijvoorbeeld liever bloemen, landschappen, dieren of portretten schildert!

Ook voor gevorderden

Beginners maar zeker gevorderden zijn vrij om een eigen onderwerp te kiezen of we zoeken samen iets wat je interesseert. De aangeboden opdrachten kunnen ook altijd aangepast worden of gemengd met andere oefeningen. Sommige mensen schilderen liever iets na van een kunstenaar of foto, dat mag ook. Door de variatie in oefeningen ontdek je wat je makkelijk afgaat en wat je nog meer wilt ontwikkelen. Je zult zien dat je stappen maakt in het beheersen van deze spannende manier van schilderen ook al heeft aquarelleren nog altijd iets onvoorspelbaars.
Om nat-in-nat te schilderen hoeft u niet te kunnen schilderen of een bijzonder talent of schilder ervaring te hebben. Iedereen kan het!Het is een bijzondere en rustgevende manier van schilderen. Het papier wordt aan beide zijden nat gemaakt op een kunststof ondergrond bij deze techniek. Hierdoor kunnen de kleuren (geschilderd met aquarel) optimaal worden beleefd. We hoeven dan ook vooraf niets te bedenken. Aquarelverf is het middel bij uitstek om gevoelens weer te geven. De kleuren vloeien in elkaar over, waardoor het minder eenvoudig is om tot een vorm te komen. Onbekende tussenkleuren en vormen ontstaan en dat is heel verrassend.

balans

Het vinden van een balans tussen water en verf, kleur en vorm komen aan bod in deze cursus. We reageren met onze verf steeds op wat er ontstaan is op het papier.

intuïtief

We kunnen geheel intuïtief te werk gaan en genieten van de kleuren en kleurovergangen die spontaan ontstaan. Niet het resultaat maar ‘het onderweg zijn’ staat dan voorop. Misschien herkent u iets van uzelf in de kleuren en vormen die verschijnen.

oefeningen

Daarnaast doen we oefeningen waarbij we ons bijvoorbeeld inleven in de seizoenen en laten inspireren door de natuur en de wereld om ons heen. De verbinding met ‘gezonde’ beelden werkt ontspannend en kan ons inspireren en energie geven. Er wordt vaak vanuit een kleurstemming naar een figuratie gewerkt. Deze techniek kan ook een prima uitlaatklep zijn voor je emoties en is heel geschikt om even je hoofd leeg te maken.
Een grove steen bewerken zodat geleidelijk een mooi afgewerkt beeld ontstaat: dat leer je op de Werkplaats Speksteen Bewerken. Je leert je te laten leiden door de vorm van de steen. Het beeld zit er al in, je hoeft het alleen nog maar tevoorschijn te ‘toveren’. We werken met rasp, vijl en schuurpapier aan speksteen: een zachte steensoort die het makkelijk maakt om met beeldhouwen te starten. De Werkplaats staat open voor beginners en gevorderden. Het is de bedoeling dat je zelf een steen aanschaft in overleg met de docent.
Als beginner leert u hoe u een schilderstuk opzet en uitwerkt, er is aandacht voor o.a. de ondertekening, onder schildering, perspectief en kleuren mengen. De eerste les maakt u een ontwerp d.m.v. Voorbereidende schetsen met potlood of houtskool om gevoel te krijgen voor afmetingen en verhoudingen van wat u in de volgende lessen gaat schilderen. Doel van deze lessen is om met deze technieken zelfstandig een schilderij op te kunnen zetten. Deze les krijgt u ook advies over de aanschaf van olie en/of acrylverf en overige materialen (kwasten e.d.), om goed voorbereid aan de slag te kunnen.Voor gevorderden gaan we wat dieper in op de verschillende technieken zoals behandeld bij de beginners, er kunnen zijdelings opdrachten worden gegeven voor meer verdieping in een techniek of stroming. Er kan naar een opdracht gewerkt worden maar begeleiding bij eigen werk is ook mogelijk, daarbij wordt er extra aandacht besteed aan de keuze van het onderwerp, waarom wel of juist niet.
In deze cursus leren we het portret op te zetten als een samenhangende vorm, en dat een portret een plastische driedimensionale vorm is. Maar uiteraard beginnen we bij de basis, het leren oog krijgen voor de juiste verhoudingen, voor licht en schaduw, voor anatomie en compositie.De materialen die we daarbij gebruiken zijn: potlood houtskool kleurpotlood pastelkrijt pen en inkt De cursus is voor zowel beginners als gevorderden.Alle materialen dienen zelf aangeschaft te worden, dit kan uiteraard in de prima art winkel.
Het accent van deze cursus ligt op het leren omgaan met olieverf, en het individueel leren schilderen van een eigen gekozen onderwerp, belangrijk daarbij is dat het onderwerp je interesseert. Maar werken vanuit een opdracht van de docent kan natuurlijk ook.In de les worden het gebruik van de volgende materialen uitgelegd: ondergrond verf mediums kwasten vernissen Vanaf de basis worden verschillende technieken en werkwijzen uitgelegd.De cursus is voor zowel beginners als gevorderden.Alle materialen dienen zelf aangeschaft te worden, dit kan uiteraard in de prima art winkel.
Je leert een schilderij vanaf het eerste begin op te bouwen. Alles wat je nodig hebt wordt behandeld zoals: materiaalgebruik, compositie, perspectief, kleuren, vormen en lijnen.

Inschrijven